31 Mart 2013 Pazar

Böbrek taşı tedavisi

Yapılan böbrek taşı tedavisi en sık uygulanan tedavi yöntemi dışarıdan şok dalgaları yardımı ile taşı kırma yöntemidir. Bu tedavi yönteminin tercih edilmesinin nedeni hastanın yatış gerekmeden ve anestezi almasının gerekmemesi ve de hastaya komplikasyon ve herhangi bir yan etki yapmamasından dolayı bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir. 

Dolayısıyla eğer hastada bir taş saptanırsa birinci tercih yöntemi hem hasta hem de doktor açısından şok dalgalar yardımı ile uygulanan böbrek taşı tedavisi olmaktadır.

            Bunda da amaç dışarıdan bir enerji kaynağı ile oluşturulan şok dalgası böbrekteki taşa lokalize edilir ve taş küçük parçalara 6 mm den daha küçük parçalara bölünür ve normalde bu parçalar idrar yolu ile kolayca vücuttan atılmaktadır. 

Taş 2 cm büyük ise ve taş idrar kesesine yaklaşmış ise ve aciliyeti varsa bu durumda taş kırma yöntemi tercih edilmez. Bu durumda zaman kriteri vardır ve taş 2 cm den büyük ise taş kırma yöntemi ile bu taşların bitimi için bir sonuca ulaşılamaz. Dolayısıyla bu tip durumlarda işin içine cerrahi yöntemler devreye girmektedir.

            Cerrahi yöntemlerde ise taş eğer böbreğin içinde ise böbreğin endoskopik bir alet yardımı ile cilt altından girilerek taş temizlenir. Eğer taş böbrek ile idrar kesesi arasındaki yolda ise ince bir optik cihaz yardımı ile idrar yapılan delikten içeri girilerek taş alınır. 

Bu tip durumlarda hekimlere başvurulmalıdır ve kullanılan ilaçlar vakaya göre olumlu etkiler oluşturmaktadır.


Kaynak : Safirex

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder