12 Mart 2013 Salı

Demir eksikliği zararları

            Kadınlar bebekler ve hamilelik sürecinde olan bayanlarda sıklıkla görülen demir eksikliğine bağlı kansızlıklar gün geçtikçe artmaktadır. Erkeklere nazaran kadınların demir ihtiyaçları daha da fazladır. Kadınlarda hamilelik lohusalık aşırı adet kanamaları gibi problemlerde demir eksikliği görülebilir. Erken yaşta başlayan demir eksiklikleri ileriki yaşta çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar.

            Demir eksikliği zararları vücutta farklı deformasyonları meydana getirir. Vücuttaki demir oranının azalması ile baş dönmeleri aşırı yorgunluk halleri tırnak kırılmaları iştah kaybı dikkat azalması hafıza sorunları baş ağrıları kolay üşüme nefes darlığı gibi sorunlar ile baş göstermektedir. İlerleyen evrelerinde zararları artmakta ve şikâyetler çoğalmaktadır. Demir eksikliği zararları vücudun her bölgesini etkileyecek biçimde ilerlemektedir.

             Çocukluk döneminde baş gösteren demir eksikliği problemi ileriki dönemlerde dikkat kaybı iştahsızlık zekâ problemleri dayanıksız bir bağışıklık sistemi gibi sorunları meydana getirir. Kansızlık çeşitli testlerle belirlenen bir rahatsızlıktır. Tedavi süresinde kansızlığa yol açabilecek unsurlar belirlenir ve ona göre bir tedavi metodu uygulanır. Bunlara uygun olarak vücudun günlük ihtiyacını karşılayacak demir içerikli çeşitli yiyeceklerin tüketilmesinde yarar vardır.


 Günlük demir ihtiyacını karşılayacak şekilde demir içerikli yiyecekler düzenli olarak tüketilmelidir. Vejetaryen beslenen kişilerde bu beslenme modülü daha fazla olmalıdır. Bu vitaminlere ek demir oluşumunu sağlayan demir içerikli ilaçlar ile de olumlu sonuçlar alınabilir. Doktor kontrolünde yapılan ve de izlenilen yol neticesinde ilaç tedavisi uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder