18 Mart 2013 Pazartesi

Şeker hastalığında beslenme

Günümüzde insanlarımızın arasında şeker hastası olan kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Halk arasında şeker hastalığı diye bilinen diyabet pankreastan salgılanan insülin (kan şekerini düşürür)  hormonunun yetersizliğinden dolayı kandaki şeker miktarının yükselmektedir. Bu nedenle hastalıktan korunmak için veya hastalık evresinde doğru beslenmek çok önemlidir. Peki, Şeker hastalığında beslenme nasıl olmalıdır?

                 Öncelikle şeker hastası olan bir kişi ideal kilosuna ulaşmalı ve öyle kalmalıdır. Sık sık azar azar beslenmeli ve öğün atlamamalıdır. Öğün araları 25- 3 saat kadar olmalıdır. Genelde aynı saatlerde beslenmeye dikkat etmelidir. Karbonhidratlı yani şekerli besinler tercih edilmemelidir. Çünkü şekerli besinler kan şekerinin kontrolünü zorlaştırır. Karbonhidratlı besinler derken kastettiğimiz; ekmek makarna reçel pasta çikolata gibi şeker içeren gıdalardır.

             Şeker hastalığında beslenme de dikkat edilecek hususlardan bir diğeri de protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir.   Günde et süt yumurta gibi besinler tüketilmeye dikkat edilmeli ve sebzeler az suyla pişirilerek tüketilmelidir. 

Lifli(posalı) besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kuru baklagillerden; kuru fasulye nohut mercimek barbunya kepekli tahıllardan; esmer ekmek bulgur kepekli pirinç sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Doymuş yağ içeren bitkisel margarinler yerine doymamış yağ içeren sıvıyağlar 
kullanılmalıdır. 

Ayrıca acil durumlarda kan şekeri normal değerlerin üstündeyse şeker seviyesini dengeye getiren ilaçlar kullanılmalıdır. Unutmayalım ki acil zamanda şeker ilaçları hayat kurtarır.
                 Sonuç olarak; sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Çünkü şeker hastalığında beslenme çok önemlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder