24 Mart 2013 Pazar

Şeker Nasıl Düşürülür


Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı kanda şekerin yükselmesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kanda şekerin yükselmesi ile hastada bazı belirtiler gözlenir. Çok su içme fazlaca idrara çıkma çok fazla yemek yemekle beraber yaşanan kilo kaybı şeker hastalığının belirtilerindendir. Şeker hastalığında pankreas dediğimiz kan şekerini düzenleyen organdaki insülin hormonlarının salgılanması bozukluğuyla ortaya çıkar.

             Bununla beraber aşırı kilolu insanlarda artan yağ dokusuna bağlı olarak insülin yeteri kadar salgılansa bile şekerin hücre içine girip enerji olarak kullanılması engelleneceğinden şeker yüksekliği yani diyabet ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı önlenmezse küçük ve büyük damarlar üzerinde olumsuz etkiler doğuracağından şekerin düşürülmesi gerekir.

            Şeker nasıl düşürülür? Şeker yüksekliğine karşı şeker hastaları insülin iğnesi kullanır. İnsülin kullanımı günde 2 ya da 4 doz olarak hastanın yaşı ve kilosuna göre düzenlenebilir. İnsülin kullanımında özellikle dikkat edilmesi gereken insülin kullanıldıktan sonra yemek saatlerine dikkat edilmesidir. İnsülinler etki süresine göre yemekten 2-4 saat sonra maksimum etkiye ulaşıp kan şekerini düşürürler. Eğer insülin yapıldıktan sonra yemek saati aksatılırsa kan şekerinde düşme ve hipoglisemiye bağlı semptomlar oluşabilir. O nedenle insülin kullanan hastaların yemek saatlerine dikkat etmesi gerekmektedir.

            Aşırı kiloya bağlı oluşan şeker yüksekliğinde egzersiz ve diyet yapılarak kilonun kontrol edilmesiyle ilaç kullanmadan da şeker düşürülür. Egzersiz kan şekerinin düşürülmesinde yapılması gereken en önemli aktivitedir. Egzersize bağlı olarak şeker nasıl düşürülür: Egzersiz sırasında dokuların enerji harcaması artar. Ve dokuların glikoz kullanımı artacağından glikoz vücutta depolanmadan enerjiye dönüşür. Bu da kan şekerinde düşmeye neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder