13 Nisan 2013 Cumartesi

Karaciğer yağlanması nasıl oluşur?

           
İnsan vücudu karaciğeri korumak için yağ bezeleri oluşturur. Bu yağ bezelerinin normalin üzerinde oluşması ve karaciğere zarar verecek duruma gelmesi karaciğer yağlanması olarak adlandırılır. Bunun yanında vücutla oluşan yağların kan yolu ile karaciğer hücrelerine taşınması da bu yağlanmayı oluşturabilir. Tedavi edilmediği takdirde siroza kadar uzanan bir hastalıktır. Son yıllarda artmakta olan karaciğer yağlanmasının çok değişik nedenleri vardır.

            Karaciğer yağlanması nasıl oluşur? Bu sorunun bir tek cevabı yoktur. Hiç bir neden olmadan bu yağlanma oluşabildiği gibi en sık görülen yağlanma aşırı kilo alımına bağlı olan yağlanmadır. Bunun yanı sıra diyabet hormonal hastalıklar ani kilo alıp verme aşırı alkol tüketimi bazı ilaçların kullanımı hareketsiz ve spordan uzak yaşam şekli gibi nedenler sayılabilir.

            Karaciğer yağlanmasının nasıl oluştuğu tedavisinin de nasıl olacağının cevabını verir. Karaciğer yağlanmasının ilk evrelerinde ilaç ve doğal ürünler yardımı ile bu yağlanmanın önüne geçilebilir. Bunun yanı sıra yağlanma nedenlerinin tespiti ile önlem alınabilir. Aşırı kiloluların kilo vermesi aşırı alkol tüketimin azaltılması diyabetin kontrol altında tutulması yaşam içinde düzenli egzersiz yapılması bu yağlanmanın önüne geçmede yardımcı olacaktır. Karaciğer yağlanmasının tedavisi ömür boyu sürecek bir süreçtir. İlaçlar yardımı ile bu yağlanma azaltılabilir kontrol altında tutulabilir. Ama en etkili çözüm bu tedavilerin yanında nedenlerinin tespiti ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir.

8 Nisan 2013 Pazartesi

Mide bulantısı tedavisi

           
Mide bulantısı insanların günlük yaşantılarını etkileyen önemli bir klinik sorundur. Birçok insan hayatının farklı dönemlerinde bu sorun ile karşı karşıya kalmıştır. Tamamen fizyolojik bir durumdur. Mide bulantısı kusma ile birlikte görülür ve genelde iç içedir. Çoğu zaman kusma eşlik etmeyebilir. Kusma mide içerisinde bulunan maddelerin mide kaslarının terse kasılması sonucu dışarı çıkması olarak tanımlanabilir.

             Bu durum pek hoş bir duygu değildir. Bulantı ise kusma hissinin ortaya çıkmasıdır. Her iki durumda da hissedilen duygular hoş değildir. Kusma sonucu mide içerisindeki maddelerin bir kısmı ya da tamamı mide dışına çıkabilir. Mide bulantısı tedavisi bu sebeplerden dolayı kişiler için bir gereklilik halini almaktadır.

            Mide bulantısı çoğu zaman bir hastalık değildir. Sadece ortaya çıkacak olan bazı hastalıkların göstermiş olduğu bir semptomdur.  Birçok neden ile ortaya çıkabilir. Bakteri ve mikroorganizmalara bağlı bazı hastalıkların etkisi sırasında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte tamamen psikolojik olarak da ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Mide bulantısı tedavisi için öncelikle bulantının sebebi bulunması gerekmektedir.

            Sorunun niteliği eğer kullanılan ilaçlardan dolayı ise ilaçlar kesilmeli bakteriyel bir durum ise tedavisine geçilmeli psikolojik sebeplere bağlı ise kişinin rahatlaması sağlanmalıdır. Doktor kontrolünde eğer ihtiyaç görülür ise ilaç tedavisine de geçilebilmektedir. Bu konuda ilaçların gösterdiğini olumlu etkiler tüm dünyaca kabul edilmektedir. Rahatsızlığın sebebine göre hareket etmek bu konumda en önemli adım olacaktır. 

4 Nisan 2013 Perşembe

Mide balonu

Obezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir.  Obezite başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Gün geçtikçe obezitenin kişinin sağlığına ve yaşam kalitesine verdiği zararlar daha iyi anlaşılınca kilo vermek kaçınılmazdır. Ancak bazı kişiler için düzenli bir diyet programı uygulamak zordur. Bu yüzden obezite sorunu yaşayan kişiler alternatif yöntemler aramaktadır ve başvurmaktadırlar.

            Bu yöntemlerden birisi de mide balonu tedavisidir. Mide balonu obezite sorunu yaşayan kişilerin kilo vermek için başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Oldukça popüler bir yöntemdir ve halk arasında da oldukça yaygın olarak bilinmektedir. Bu yöntemin avantajı genel anestezi gerçekleştirmeden yapılabilmesidir.

            Mide balonu mideye yerleştirilmektedir.  Mide balonu mide içerisine yerleştirildikten sonra gastroenteroloji uzmanları tarafından endoskopik olarak içerisi sıvı veya hava ile şişirilmektedir. Sıvı veya hava ile şişirilmeye dayanıklı mide balonu mide hacmini küçülttüğünden dolayı fazla gıda alımını engellemektedir. Mide balonunun maksimum kullanma süresi altı aydır. Bu süreden sonra çıkartılması gerekmektedir. Mide balonunun yerleştirilmesi yaklaşık 10-15 dakika arasında sürmektedir. Balonun midenin içerisine yerleştirilmesinden sonra ilk 48 saatte bulantı kusma gibi komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Birkaç gün sonrasında bu şikayetler azalacaktır.

            Mide balonu tedavisi ideal kilosunun en az az %40 veya daha fazla üstünde olanlarda uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.  Çeşitli yöntemler deneyip kilo vermeyi başaramayan kişiler için bir alternatif zayıflama yöntemi olarak düşünülebilir.

3 Nisan 2013 Çarşamba

Karaciğer yağlanması kesin çözüm

Karaciğer yağlanması karaciğer adlı organın dokularında aşırı yağ birikimidir. Beslenme alışkanlığı ile yakından alakalı bir durumdur. Eğer karaciğerde bir hastalık oluşturmuyorsa tedirgin olmaya gerek yoktur. Ancak karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep oluyorsa dikkate alınması gereken bir durumdur. Özellikle şişman ve obezite hastası olanlarda karaciğer yağlanması oluşabilmektedir.

             Aşırı alkol tüketimi de karaciğerde yağlanma sorununa sebep olmaktadır. Şeker hastalığı beslenme bozuklukları aşırı alkol tüketimi karaciğerde aşırı miktarda yağ birikmesine sebep olmaktadır. Yapılan kan tahlilinde karaciğer enzimlerine bakılmaktadır. 

Değerler yüksek çıkıyorsa karaciğer yağlanmasının bir hastalığa sebep olmasından şüphelenilir. Karaciğer yağlanması belirti veren bir rahatsızlık değildir. Hastalar genellikle başka tetkikler yapılırken fark edilirler. 

            Yapılan görüntülü muayene sonucunda da teşhis konulmaktadır. Doktorun şüphelenmesi ile yapılan tetkikler sonucunda teşhis konulmaktadır. 

Karaciğer yağlanması kesin çözüm yolu diyettir. Kilo fazlalığı yani obeziteye bağlı olan hastalarda diyet yapmak ve kilo vermek hastalığın tedavisinde önemli yer tutmaktadır. Diyabet hastalarında oluşan karaciğer yağlanması kesin çözümü için kan değerlerinin normal seviyede tutulması gerekmektedir.

             Diyet yapan hastalar hayatlarından alkolü kesinlikle çıkarmalıdırlar. Yanmış yağlardan kızartmalardan hayvansal yağlardan sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerden fındık fıstık gibi yağlı yemişlerden uzak durmak gerekmektedir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Uygun tedavi metotları ile hastalığın tedavisi yapılmaktadır. 

Özellikle yoğun alkol alan kişiler bu alışkanlıklarından mutlaka kurtulmalıdır. Alkol kendi başına siroz hastalığının en büyük sebebidir. Diyet ve ilaçlarla karaciğer yağlanmasının önüne geçilebilmektedir.