4 Nisan 2013 Perşembe

Mide balonu

Obezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir.  Obezite başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Gün geçtikçe obezitenin kişinin sağlığına ve yaşam kalitesine verdiği zararlar daha iyi anlaşılınca kilo vermek kaçınılmazdır. Ancak bazı kişiler için düzenli bir diyet programı uygulamak zordur. Bu yüzden obezite sorunu yaşayan kişiler alternatif yöntemler aramaktadır ve başvurmaktadırlar.

            Bu yöntemlerden birisi de mide balonu tedavisidir. Mide balonu obezite sorunu yaşayan kişilerin kilo vermek için başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Oldukça popüler bir yöntemdir ve halk arasında da oldukça yaygın olarak bilinmektedir. Bu yöntemin avantajı genel anestezi gerçekleştirmeden yapılabilmesidir.

            Mide balonu mideye yerleştirilmektedir.  Mide balonu mide içerisine yerleştirildikten sonra gastroenteroloji uzmanları tarafından endoskopik olarak içerisi sıvı veya hava ile şişirilmektedir. Sıvı veya hava ile şişirilmeye dayanıklı mide balonu mide hacmini küçülttüğünden dolayı fazla gıda alımını engellemektedir. Mide balonunun maksimum kullanma süresi altı aydır. Bu süreden sonra çıkartılması gerekmektedir. Mide balonunun yerleştirilmesi yaklaşık 10-15 dakika arasında sürmektedir. Balonun midenin içerisine yerleştirilmesinden sonra ilk 48 saatte bulantı kusma gibi komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Birkaç gün sonrasında bu şikayetler azalacaktır.

            Mide balonu tedavisi ideal kilosunun en az az %40 veya daha fazla üstünde olanlarda uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.  Çeşitli yöntemler deneyip kilo vermeyi başaramayan kişiler için bir alternatif zayıflama yöntemi olarak düşünülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder