3 Nisan 2013 Çarşamba

Karaciğer yağlanması kesin çözüm

Karaciğer yağlanması karaciğer adlı organın dokularında aşırı yağ birikimidir. Beslenme alışkanlığı ile yakından alakalı bir durumdur. Eğer karaciğerde bir hastalık oluşturmuyorsa tedirgin olmaya gerek yoktur. Ancak karaciğer enzimlerinde yükselmeye sebep oluyorsa dikkate alınması gereken bir durumdur. Özellikle şişman ve obezite hastası olanlarda karaciğer yağlanması oluşabilmektedir.

             Aşırı alkol tüketimi de karaciğerde yağlanma sorununa sebep olmaktadır. Şeker hastalığı beslenme bozuklukları aşırı alkol tüketimi karaciğerde aşırı miktarda yağ birikmesine sebep olmaktadır. Yapılan kan tahlilinde karaciğer enzimlerine bakılmaktadır. 

Değerler yüksek çıkıyorsa karaciğer yağlanmasının bir hastalığa sebep olmasından şüphelenilir. Karaciğer yağlanması belirti veren bir rahatsızlık değildir. Hastalar genellikle başka tetkikler yapılırken fark edilirler. 

            Yapılan görüntülü muayene sonucunda da teşhis konulmaktadır. Doktorun şüphelenmesi ile yapılan tetkikler sonucunda teşhis konulmaktadır. 

Karaciğer yağlanması kesin çözüm yolu diyettir. Kilo fazlalığı yani obeziteye bağlı olan hastalarda diyet yapmak ve kilo vermek hastalığın tedavisinde önemli yer tutmaktadır. Diyabet hastalarında oluşan karaciğer yağlanması kesin çözümü için kan değerlerinin normal seviyede tutulması gerekmektedir.

             Diyet yapan hastalar hayatlarından alkolü kesinlikle çıkarmalıdırlar. Yanmış yağlardan kızartmalardan hayvansal yağlardan sucuk ve pastırma gibi yiyeceklerden fındık fıstık gibi yağlı yemişlerden uzak durmak gerekmektedir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Uygun tedavi metotları ile hastalığın tedavisi yapılmaktadır. 

Özellikle yoğun alkol alan kişiler bu alışkanlıklarından mutlaka kurtulmalıdır. Alkol kendi başına siroz hastalığının en büyük sebebidir. Diyet ve ilaçlarla karaciğer yağlanmasının önüne geçilebilmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder