26 Mart 2013 Salı

Böbrek taşı kimlerde görülür

Böbrek taşı kimlerde görülür sorusuna bakıldığında öncelikli olarak risk gruplarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Böbrek taşı konusunda risk grupları arasında en önemlisi çevresel faktörleri taşıyan gruplardır. Sıcak iklimlerde yaşayanlar çok fazla terleyeler yeterince sıvı almayanlar gibi konular değerlendirildiğinde coğrafi bölgelerin bu hastalık üzerindeki etkisi ön plana çıkmaktadır.

            Ülkemiz iklim ve sıcaklığa bakımından taş bölgesidir. Avrupa ve Amerika'ya oranla ülkemizde çok daha fazla sayıda böbrek taşı hastası bulunmaktadır. İkinci faktör olarak ise genetik yatkınlık bulunmaktadır. Baba, anne,  dayı, teyze, hala, amca gibi birincil ve ikincil derecede akrabalarda taş varsa gelen soylarda taş oluşma riski çok yüksektir. Böbrek üreter idrar kesesi bölgesine bakıldığında eğer bu bölgede doğuştan gelen bir tıkanıklık varsa bu tip hastalarda böbrek taşı görülme oranı yükselmektedir.

            İdrar akış bölgelerine bakıldığında idrar akışının bozulduğu tıkandığı noktalarda böbrek taşı için risk faktörleri oluşmaya başlamıştır. Böbrek taşı önce çok küçük bir yapıda başlar. Bu oluşuma çekirdek adı verilir. Zaman içerisinde eğer tıkanıklık devam ediyorsa ve idrar oradan atılamıyorsa önce kum tanesine daha sonra ise büyük bir taş parçasına dönüşebilmektedir.

            Tedaviye ilk adım olarak ilaçlar ile başlanmalıdır. Bu alanda kullanılan ilaçlar hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Böbrek taşı kimlerde görülür diye bakıldığında kişiler sağlıklarına gereken önemi veriyorlar ise gerekli kontrolleri yaptırmalı ve alanında uzman hekimlerden yardım almalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder