10 Mart 2013 Pazar

Şeker Hastaları

            Kalıtsal olarak bilinen ve diyabet adı verilen şeker hastalığı toplum içinde çok sık rastlanır. Oldukça risk taşıyan hastalık şeker hastaları için devamında güç bir yaşantı sunmaktadır. Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisiz olmasından kaynaklanır. İnsilün yeterli miktarda alınamayınca şeker ve diğer besin öğeleri ihtiyaç duyulan hücrelere ulaşamaz. Bunun sonucunda hücreler şeker ihtiyacı hissederken kandaki şeker oranı normal değerlerin çok üzerine çıkar.
            Yükselen şeker hastanın vücudunda zehir etkisi oluşturarak tüm vücudu hücreleri olumsuz etkiler. Durum böyle iken hastanın günlük yaşantılarını devam ettirebilmesi için mutlaka uzman hekim tarafından belirlenen beslenme listesine mutlaka uyma zorunluluğu ilaç desteği ile tamamlanmalıdır. Vücut sürekli olarak bir miktar şekere ihtiyaç duyduğu için dikkat edilmelidir. İnsülin olarak bildiğimiz ilaç aslında bir hormondur ve pankreas tarafından üretilir. Şeker hastaları sık sık idrara çıkma durumu ile karşı karşıya kalırlar.
            Kan şekeri yükseldiği zaman böbrekler ememedikleri fazla şekeri dışarı atmak isterler. İdrarla atılan şeker dolayısı ile vücutta sıvı kaybına da sebep olur ve sonucunda ağız kuruluğu yapar. Hasta normalden daha fazla su içme isteği ile karşı karşıya kalır. Göz ile ilgili bulanık görme sorunları oldukça fazla rastlanan sorunlardan birisidir. Susuzluğun sebep olduğu bu durum gözü doğrudan etkilemektedir.
            Genellikle halsiz ve yorgun olan şeker hastaları hücreleri için yakıt görevi olan glikozu yeterli miktarda alamadıkları için bu durum onlar için oldukça sıkıntı verir. Bu kaybın yerine konabilmesi için vücutta birikmiş yağlar yakılmaya başlar ve kilo kaybı baş gösterir. Günde bir defa ölçülen kan şekerine bakılarak doktorumuzun vereceği ilaç tedavisi bu sorunları hafifletir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder