24 Şubat 2013 Pazar

Çocuklarda Reflü


ÇOCUKLARDA REFLÜ NEDEN KAYNAKLANIR?

            Reflü sadece yetişkinlerde değil çocuklarda hatta yeni doğan bebeklerde bile görülmektedir. Midedekilerin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflü çocuğun yaşına göre değerlendirilmelidir. Yeni doğan bebeklerde görülen reflü bebeği şiddetli şekilde kusturur. Normalde bütün bebekler mama yedikten sonra kusar ama şiddetli kusmalar gözleniyorsa bebeğinizde reflü olabilir.
             Bu durum çoğunlukla korkulacak bir şey değildir; çünkü sebebi organların gelişimini tamamlamamış olmasıdır. Zaman içinde reflü tamamen azalır iki yaşında tamamen biter devam ettiği durumlarda ise ilaç tedavisi yararlı olmaktadır. Çocuklarda reflünün belirtileri kusma öksürük huzursuzluk ve uyku bozukluğu tükürme beslenme güçlüğü kakada ya da kusmukta kan görülmesidir. Genellikle çocuklarda reflü zamanla azalır ve ilaç tedavisiyle de kontrol altına alınabilir. Fakat beslenme yetersizliği yüzünden çocuğunuzda gelişim geriliği oluyorsa ya da beslenmeyi reddediyorsa; solunum kulak ve sinüs rahatsızlıkları yaşıyorsa durum tehlikeli olabilir bu durumlarda zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

             Çocuklarda reflü bebeklerdeki reflüye oranla daha kolay teşhis edilebilmektedir. Bebek rahatsızlıklarına genelde gaz sancısı ya da yetersiz beslenme olarak tanı konulur reflü de bebeklerde zamanla iyileştiği için bu durum -istisnalar hariç- sorun olmaz. Çocuklar da ise teşhis daha kolaydır ve anne- babanın bu konuda bilinçli olması önemlidir. Reflüden korunmak için çocuğun beslenme düzeni ve tükettiği besinler dikkatle takip edilmeli gelişimine faydalı ürünleri tüketmesi sağlanmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder